Winterwende workshop walnootkaarsjes maken

Winterwende workshop walnootkaarsjes maken

84 84 people viewed this event.

Veertig dagen voor Kerstmis begint de lichtjestijd met het eerste lichtfeest: Sint Maarten. We brengen dan een lichtje naar binnen om onze huizen te verlichten in de komende donkere tijd. Veertig dagen na Kerstmis sluiten we de lichtjestijd af met het laatste lichtfeest: Maria Lichtmis. We brengen dan het licht naar buiten, opdat de aarde wakker wordt en haar kiemkracht gaat tonen.

Maria Lichtmis is het feest van Moeder Aarde, van oorsprong een vruchtbaarheidsritueel werd zij door de katholieke kerk een feest ter ere van Maria. Meegebrachte kaarsen worden gewijd en ter ere van Maria aangestoken. De mis vindt plaats bij dit kaarslicht, vandaar het woord licht-mis. Maria en Moeder Aarde gaan samen in dit feest van licht, vruchtbaarheid, verzorging en kiemkracht.

Het laatste lichtfeest kan op vele manieren worden gevierd, van heel klein tot heel groot. Het is, vooral in Noord Europa, gebruikelijk om met Maria Lichtmis pannenkoeken te eten. Het lezen, of voorlezen, van het sprookje van Vrouw Holle doet ons stil staan bij de aarde moeder die het goede beloont en het kwade bestraft. We kunnen de laatste gevonden herfstschatten naar buiten brengen. Een bekend ritueel bij het vieren van Maria Lichtmis is het omsmelten van de kaarsstompjes die we in de afgelopen lichtjestijd verzamelden. Deze kaarsenrestjes hebben we niet meer nodig nu het weer lichter wordt, en we smelten ze om tot drijfkaarsjes, of walnootbootjes, of kaarsjes die we buiten in de grond laten stollen opdat ze de wortelkindertjes wakker maken. Allemaal kleine manieren om stil te staan bij dit oh zo belangrijke jaarfeest.

 

Programma:

10.00 uur ontvangst met koffie, thee en gebak, uitleg workshop

10.30 – 12.00 uur wandeling door de slapende natuur

12.00 – 12.30 uur voorbereiden van het warmteproces

12.30 – 13.30 uur lunch aan de rijkgevulde tafel met Limburgse lekkernijen

13.30 – 15.30 uur het maken van de kaarsjes in geuren en kleuren

16.00 uur einde workshop

Additional Details

Ruimte - Calefactorium

Kosten - € 45 inclusief lunch en materialen

Organisator - De Walnootboom

Meld je aan via het volgende e-mailadres: carola@co-3.eu

Register using webmail: Gmail / AOL / Yahoo / Outlook

 

Datum en tijd

27-12-2023 | 10:00 tot
27-12-2023 | 16:00
 

Let op! Aanmelden vóór

22-12-2023
 

Categorie

Deel met je vrienden